Wednesday, May 20, 2009

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari jadi Ayah


salam ukhwah wat sekalian sahabat..


ermmm sebenarnya ni dah kali kedua ana tulis kat post atas tajuk ni sebab tdi dah tulis banyak-banyak terpadam arr..kecik jgak hati


hehehe.tak pelahh...


sebenarnya ana cuma nak kongsi kegembiraan keluarga ana terutamanya buat mak & ayah ana.


Petama sekali ,rasanya belum terlewat untuk ana ucapkan selamat hari Ibu kepada semua warga yang bergelar Ibu di muka bumi Allah ni..Buat mak tercinta,Hjh Zalihah Bt Ishak selamat hari ibu lagi sekali It ucapkan..terima kasih menjaga dan mendidik orang n memelihara orang sampai jadi besooorr macam ni..hehe.


Sebenar nya secara kebetulan hari Ibu 10 hb mei tu dekat je dgn hari lahir ayah 8 mei,so pada taun ni kami sekeluarga sambut arr meriah sikit disekalikan dengan pembukaan lawyer firm my sister pada 10 mei hari tu..


Buat ayah Hj Sulaiman bin Hj sharif,orang ucap kan Selamat hari Lahir yang ke-60 sekali lagi,semoga dipanjangkan umur mu,di murahkan rezeki,diberkati ilahi dan ditetapkan iman mu amin ya rob..jasa mu ku kenang dulu kini dan selamanya..nak cerita arr skit pasal ayah ana ni,ayah ana ni dia pelik bagus orang nya,walaupun garang n tegas tapi dia adalah contoh yang ana rasa ana perlu ikut apa yang ada dalam diri nya,pertama sekali semangat study ,dia sanggup sambung study dia kat azhar dalam usia 40 tahun,dalam masa yang sama dah mempunyai isteri dan 5 orang cahaya mata termasuk ana,msa tu ana bru dua tahun.alhamdulillah dengan berkat usia dia 5 tahun je dia berjaya tamat kan study dia kat sana dalam bidang sarjana muda usuluddin.pastu dia ni seorng yang berani teramat sangat dalam kuliyah atau ceramah dia,2,3 kali juga kene pangil dgn menteri besor johor kne warning arr konon tapi bila Ghani osman suruh jabatan agama ambil tindakan dia orang tak mampu buat apa-apa sebab malu dengan ayah ana maklumlah kawan-kawan dia jugak.sebenarnye masa blik meser ayah ditawarkan naik jabatan agama johot kalo tak silap bahagian jabatan mufti tapi dia tak nak,dia teteap nak jadi guru besar sekolah agama kerajaan johor.pastu dah akhir-akhir usia kerjaya dia ,ayah ana dipaksa naik sebagai pegawai pendidikan agam segamat..moral dia kat sini sebenarnya dalam dunia sekarng memang payah nak sampaikan benda yang hak,betul lah dalam hadis sebut "kulli hak walau murun"berkata yang hak walaupun pahit..


ala kulli hal Tahniah wat ayah n tahniah buat mak sebab berjaya didik kami sekeluarga..semua anak-anak mak dan ayah sayang mak dan ayah..semoga dirimu dirahmati ilahi..

No comments:

Post a Comment